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Summary

The court gave guidance about the application of the Adoption and Children Act 2002 s.19 and about the
approach that should be taken concerning parental consent when a child of less than six weeks old was
placed for adoption. A two-stage process should be followed whereby the mother signed a written
consent in the prescribed form to place the child with prospective adopters. Once the baby was six weeks
old, the mother should then be asked to sign the s.19 consent.

Facts

The applicant local authority applied for a declaration that lawful consent had been given by the first and
second respondent father and mother (F and M) to the placement for adoption of their 15-month-old
daughter (Z), the fourth respondent. Z had been placed on the child protection register before she was
born and had been placed with the local authority on a voluntary accommodation basis shortly after her
birth. When she was four weeks old, M and F had signed two forms purporting to be made in accordance
with the Adoption and Children Act 2002 s.19 and s.20. The adoption panel had approved the plan for
adoption and Z, aged four months, had been placed with the third respondents (X). M and F had married
a couple of weeks before the placement began. When X applied to adopt Z, it came to light that the
parental consents were ineffective under s.52(3) of the Act because they had been obtained before Z
was six weeks old. M and F had refused to renew their consent and had asked for Z to be returned to
them. The court was required to determine whether the s.19 consent to the placement of Z with a view
to adoption was effective in relation to either or both M or F despite the fact that it was given before Z
was six weeks old.

Held

On its face, s.19 of the Act provided for placement with no restriction on age, subject to parental consent
under s.52 of the Act. Section 52 specifically referred to consent to both placement and adoption except
for s.52(3), which referred only to consent to the making of an adoption order and not to consent to
placement. Parliament must be presumed to have intended that restriction and there was no basis for
implying into s.52(3) consent to a placement order. The CAFCASS “Protocol for Children Relinquished for
Adoption” issued in August 2007 suggested that consent to placement could not be given before a child
was six weeks old, but the Adoption Agencies Regulations 2005 reg.35 specifically provided for
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placement of a baby who was less than six weeks old. Statutory guidance in the 2002 Act provided a
specimen “written agreement” designed to comply with that rule. The statutory guidance indicated that
a two-stage process should be followed whereby the mother signed a written consent in the prescribed
form allowing the adoption agency to place the child with prospective adopters. Once the baby was six
weeks old, the mother would then be asked to sign the s.19 consent. That would satisfy the requirements
of 5.47(4)(b)(i) of the Act and allow all adoption orders to be made without future litigation except where,
exceptionally, a court gave a parent leave to withdraw his or her consent. The position therefore, was
that a child under six weeks of age was treated as an exception to the general provisions for placement
in 5.18, 5.19 and s.20 of the Act. There could be placement for adoption but only if subject to a written
agreement. There could be no consent to the making of an adoption order when the child was under six
weeks old. Furthermore, consent to placement could not be relied upon as a basis for making an
adoption order and in order to proceed with an adoption order in those circumstances, the court would
have to be satisfied that the consent should be dispensed with under s.47(2)(c) of the Act. Good practice
and common sense suggested that 5.19 consents should only be sought after the child was six weeks old,
as consent given before that time, even if given in writing, would not satisfy s.47 of the Act. Failure to
follow that course undermined the objective of .19 to ensure speedy, secure, consensual placements of
young children outside care proceedings without the uncertainty and delay implicit in an application to
dispense with parental consent. In the instant case, Z's placement had not been unauthorised because,
whether she had been placed by way of 5s.19 consent or by way of written agreement under reg.35 of the
Regulations, consent to the placement had been properly given. (2) F had acquired parental
responsibility for Z by virtue of his marriage to M and would be treated as having given consent in the
same terms and at the same time as M in accordance with s.52(8) and s.52(9) of the Act.
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